Ik ben opgegroeid in een Molukse wijk in Tilburg-Noord. Als gezin gingen wij vroeger altijd naar kapsalon Trendline van Monique Thijs aan het Verdiplein. Ik ga er nog steeds heen, nu ligt het filiaal aan het Lijnsheike, eveneens in Tilburg-Noord en is Renee van Gils nu eigenaresse.
Monique Thijs (51) was al vanaf haar 23e ondernemer en als kind bekeek ik stilletjes hoe zij haar kapsalon bestierde. In haar vak beschreef ze zichzelf als streng en consequent, wat ik ook inderdaad weleens terug hoorde in gesprekken tussen de kapsters. Monique had één doel voor ogen: meerdere kapsalons openen. De eerste jaren moest er hard gewerkt worden en met resultaat! Met een leuk team behaalde ze successen. Hard werken zag ze niet als een last, want als je ondernemer bent in hart en nieren, dan gaat het eigenlijk vanzelf…
Op 41-jarige leeftijd kreeg ze borstkanker en stond haar wereld opeens op z’n kop. Het veranderde alles en ze ging er anders door in het leven staan. Ondanks een goedlopende zaak nam ze de kanker er gewoon bij. Niet denken in problemen, maar in oplossingen. Er volgden tien jaar met ups en downs, met als dieptepunten een borstamputatie op jonge leeftijd en een mislukte borstreconstructie. Gelukkig kwam dat laatste uiteindelijk goed, maar daarvoor heeft ze 19 operaties moeten doorstaan. Ondanks die operaties bleef Monique gedreven en stond ze soms de dag erna weer in de salon te werken. Verstandig of niet, haar bedrijf was erg belangrijk voor haar. Gevolg was wel, dat ze door haar ziekte een van haar zaken moest sluiten.
Net als bij veel mensen die te maken hebben met kanker, had de ziekte grote impact op Monique’s leven en is ze erdoor als mens veranderd. Ze ging zich afvragen wat nu belangrijk was, hard werken en veel geld verdienen of doen wat je graag wilt en waar je energie van krijgt?
Monique werd als examinator gevraagd bij het ROC Kapperschool in Tilburg. Een nieuwe wereld ging voor haar open. Ze kreeg feeling met het onderwijs vak en met studenten. Dat smaakte naar meer! Ze besloot het roer volledig om te gooien, rondde een HBO opleiding af en ging aan de slag bij ROC Tilburg. Leiding geven aan een team of studenten is wel totaal anders dan ondernemen, maar anderen stimuleren en motiveren gaf haar nieuwe energie om door te gaan. De leerlingen komen soms van ver, maar Monique zag het als een dankbare uitdaging om aan hun ontwikkeling bij te dragen en hen klaar te stomen voor het bedrijfsleven. Het raakt haar en maakt haar trots als haar leerlingen eenmaal met een diploma op zak de opleiding verlaten.
Voor Monique is het duidelijk, haar doel voor de komende jaren is om mensen te helpen om te groeien en vertrouwen in zichzelf te krijgen. De wereld verandert snel en een goede voorbereiding op het bedrijfsleven is noodzakelijk. Met haar gedrevenheid, kennis en ervaring kan zij hier een belangrijk steentje aan bijdragen.Als ik vraag aan Monique of ze de juiste keuze heeft gemaakt, roept ze volmondig JA! Het roer omgooien en doen waar zij energie van krijgt heeft haar sterk gemaakt en die kracht geeft zij nu weer door aan de jongere garde.
Monique is gelukkig na 10 jaar schoon verklaard. Wij hopen met de inzet van vele KWF vrijwilligers nog veel meer geld op te halen voor kankeronderzoek. Want er is altijd hoop, in welk opzicht dan ook.